chakra’s enzo…

Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar wat zijn dat eigenlijk, chakra’s? Is het iets tastbaars, organen, klieren, wat is het nou? Om dit duidelijk te maken, zullen we even de Indische anatomie induiken.

DOSHAS

Ons lichaam bestaat uit de 5 elementen: aarde, water, luch, vuur en ruimte. Doshas zijn combinaties van elementen, waarvan er voornamelijk 3 belangrijk zijn. Ieder van ons heeft één of meerdere dominante doshas. Elke dosha stuurt bepaalde lichamelijke processen aan en weten welke jouw dosha(s) is (zijn), kan je helpen om je evenwicht te bewaren tijdens seizoensveranderingen, stress, wijziging in levensstijl of dieet.

De 3 doshas zijn: VATA (= dominantie van lucht en ruimte), PITTA (=dominantie van water en vuur) en KAPHA (=dominantie van aarde en water).

©shopplaywood

NADIS

Nadis zijn energiebanen die in ons lichaam lopen. Er zijn drie belangrijke energiebanen die onspringen aan de basis van onze ruggengraat, aan ons staartbeentje: sushumna, ida en pingala.

SUSHUMNA

Dit is de energiebaan die loodrecht omhoog loopt door onze ruggengraat tot in onze kruinchakra. Hierin huist ons spiritueel bewustzijn en via de sushumna stijgt de kundalini energie naar boven, wanneer men aan kundalini yoga doet.

De volgende twee energiebanen ontspringen dus ook aan de basis van de ruggengraat, in onze wortelchakra eigenlijk. De ida en de pingala, lopen naar links en respectievelijk naar rechts van de ruggengraat en kruisen elkaar steeds in een van de chakra’s. Je kan het geheel zien als een DNA-streng. Onderstaande afbeelding maakt het visueel duidelijker.

©thevisualityblog

IDA

Ida is de energiebaan die vanuit ons staartbeentje naar links gaat en uiteindelijk ook links eindigt in onze voorlaatste chakra ofwel ons derde oog – de ruimte tussen onze wenkbrauwen.

Ida beheerst onze mentale processen en manifesteert zich in de linkerkant van ons lichaam, dewelke ook onze vrouwelijke kant is, de maankant en staat in contact met ons linkerneusgat en onze rechtse hersenhelft.

PINGALA

Pingala is de energiebaan die vanuit ons staartbeentje naar rechts gaat en uiteindelijk ook rechts eindigt in ons derde oog.

Pingala beheerst onze vitale processen en manifesteert zich in de rechterkant van ons lichaam, de mannelijke kant,m de zonnekant en deze staat in contact met ons rechterneusgat en onze linker hersenhelft.

Wanneer een van onze neusgaten verstopt zitten, kan het een aanduiding zijn van een interne blokkade. Door gerichte ademhalingsoefeningen te doen om dit neusgat weer vrij te maken, kunnen andere processen in het lichaam hieruit voordeel halen.

CHAKRAS

Daar waar onze grote energiebanen of nadi’s, ida en pingala, steeds samenkomen en kruisen met de sushumna in de ruggengraat, ontstaan centra waar veel energie samenkomt, ofwel onze verschillende chakra’s. Chakra betekent letterlijk ‘wiel’ of ‘cirkel’. Elke chakra heeft zo zijn eigen functie. Chakra’s kunnen echter soms blokkeren waardoor de energie niet goed meer stroomt. Met gepaste yoga oefeningen, meditatie en ademhalingsoefeningen of Reiki kan je die blokkades weer vrijmaken.

Chakra healing massage of klankschaal therapie kan hier ook verlichting brengen.

WORTELCHAKRA – MULADHARA

De eerste chakra bevindt zich in onze bekkenbodem, aan ons staartbeentje, daar waar de drie nadi’s ontspringen. Deze chakra zorgt dat we ons geaard of geworteld voelen en staat in voor ons gevoel van veiligheid en stabiliteit.

SACRALE CHAKRA – SVADHISTHANA

De tweede chakra bevindt zicht onder onze navel, ter hoogte van onze onderbuik en staat in verbinding met onze geslachtsorganen. De sacrale chakra is het centrum waar onze seksualiteit en creativiteit huist.

ZONNEVLECHT – MANIPURA

De derde chakra bevindt zich boven onze navel en onder ons middenrif. De zonnevlecht is het centrum van onze innerlijke kracht, onze wils- en daadkracht.

HARTCHAKRA – ANAHATA

De hartchakra bevindt zich uiteraard ter hoogte van ons hart. Hiermee staan we in verbinding met ons gevoel van mededogen en liefde.

KEELCHAKRA – VISHUDDHI

De keelchakra bevindt zich ter hoogte van onze keel en is het energiecentrum dat instaat voor onze communicatie en onze waarheid.

DERDE OOG – AJNA

Ons derde oog bevindt zich boven onze neus, tussen onze wenkbrauwen. Het is hier dat onze intuïtie, onze innerlijke stem of het buikgevoel huisvest. Deze laat ons toe om illusies te doorbreken en de zaken helder en duidelijk te zien vanuit onze ziel.

KRUINCHAKRA – SAHASRARA

De zevende en laatste chakra, de kruinchakra bevindt zich in de kruin van ons hoofd, daar waar het als pasgeborenen nog open stond. In tegenstelling tot de andere chakras staat deze volledig los van onze ruggengraat en de nadi’s. Deze chakra staat in verbinding met de universele energie en symboliseert verlichting en spiritueel bewustzijn.

chakras.jpg
©ChakrasWomanDescription

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *