Help, ik ben mijn wortels kwijt!

Enkele weken geleden hebben we tijdens de yogalessen gefocust op de wortel chakra. We hebben aardingsoefeningen gedaan om weer in verbinding te komen met de essentie: met onszelf en met de aarde. Weer met beide voeten steving op de grond staan. Want soms dwalen we zo erg af van de essentie dat we wegzweven. Het is dan de kunst om dit op tijd door te hebben en onszelf weer te gronden.

ONTAARD ZIJN

Stiekem is de chakra reeks er gekomen omdat de yogajuf er ook nood aan had. In het leven spelen we verschillende rollen. Van 20u tot 21u neem ik de rol van yogajuf aan, maar ervoor en erna zit ik gewoon in de rol van vrouw. En deze vrouw was haar wortels kwijt. En nee, ik had ze niet misplaatst in de koelkast, ik bedoel mijn figuurlijke wortels. Dat wat maakt dat ik verbinding kan maken met een plaats, met mensen, met de natuur en met mezelf. De voorbije twee jaren van nomadenbestaan en reizen, begonnen stilaan hun tol te eisen. Dat is de keerzijde van die blinkende medaille.

Wanneer je veel reist, doorheen verschillende tijdzones en nooit langer op een plaats blijft om werkelijk wortels te krijgen, dan kan je uit balans geraken. Je geeft jezelf de tijd niet om connectie te maken met de plaats, met de mensen – voor je ergens begint te “aarden”, ben je er weer weg. Op die manier wordt het moeilijker en moeilijker om op elke nieuwe plek te kunnen aarden. Omdat je bij elke verplaatsing weer opnieuw moet beginnen en als beschermingsmechanisme, gebeurt het aardingsproces ook trager. En dit fenomeen geldt niet alleen voor de reizigers onder ons, maar ook hier in het Westen. We rushen van plaats naar plaats, van hype naar hype, van job naar job,…

Dus ook gewoon in je comfortabele, gekende omgeving kan je je wortels verliezen. Omdat we de verbinding kwijt zijn met de activiteiten die ons werkelijk voeden en niet slechts vullen. Gelukkig zijn er tips en tricks om weer een gezonde voedingsbodem te creëren dat mogelijkheden schept tot groeien, onze wortels omlaag richting de aarde en onze spirit omhoog richting het universum.

TIPS OM TE AARDEN

Manieren om weer te aarden:

 1. maak weer verbinding met de natuurelementen

  1.1 aarde

  – loop op je blote voeten, dat is de beste manier op de verbinding met de aarde te herstellen
  – trek erop uit, de natuur in, voel de ondergrond onder je voeten veranderen. Voel het verschil tussen de ochtend en de avond, dauw en droogte.

  1.2 water

  – drink voldoende water om je gehydrateerd te houden. Wij zijn namelijk opgebouwd uit ca. 70% water
  – ga zwemmen, bij voorkeur in de zee; voel de kracht van het water, spring in de golven of loop in de regen

  1.3 wind

  – ga uitwaaien of beoefen een windsport. Als ik je een persoonlijk favoriet mag verklappen: kitesurfen – the best of both worlds, want je hebt zowel water als wind nodig. Een half uurtje kitesurfen en je bent herboren!
  – zet je ramen open en laat de wind binnen, haal nieuwe energie in huis

  1.4 vuur

  – zoek de warmte en de zon op; laat je verwarmen
  – wakker het innerlijk vuur aan door je lichaamstemperatuur te verhogen: ga sporten of geniet van een saunabeurt

  1.5 ruimte

  – creëer jouw eigen heilige ruimte in huis, in de tuin of eender waar jij je goed voelt
  – laat ruimte voor stilte, gedachten, gevoelens, ervaringen, prikkels,…

 2. maak weer verbinding met jezelf

  – uit ondervinding, geef ik hier graag het advies om te mediteren.

  In mijn ogen is dát de beste manier om weer contact te maken met jezelf, met je verlangens, met je ziel.

  Wanneer je mediteert, leer je heel bewust naar je lichaam te luisteren. Als je heel aandachtig bent, dan zal je na verloop van tijd merken dat het lichaam je ook signalen zendt. Zo kan jouw lichaam je door middel van fysieke klachten dingen willen duidelijk maken. Jammer genoeg zijn wij in het Westen vaak blind voor de taal van ons lichaam. Wij gaan dan snel de symptomen wegmoffelen of een pilletje slikken, in plaats van de oorzaak aan te pakken. Denk maar aan maagproblemen, vastzittenden schouders en rug of stress, de ziekte van de moderne tijd.

  – wees creatief; creëer iets met je handen, knutsel, kneed je eigen brood, maak je eigen pasta

 3. maak weer verbinding met je omgeving (fysieke plaats of de mensen om je heen)

  – ga op ontdekkingsreis langs je zintuigen: kijk, voel, luister, proef en ruik met volle aandacht wanneer je een nieuwe of een reeds gekende plek in je opneemt; kies jouw favoriete plek, koester deze en deel het met je geliefden

  – zoek de grootste gemene deler met de mensen om je heen en connecteer op dat niveau

  – omring je met mensen met dezelde energie: het is belangrijk om jezelf te omringen met mensen waarmee je energie kan uitwisselen en niet enkel geven of nemen

 4. aarden via de voeding

  You are what you eat – en dit geldt hier ook, dus eet WORTELS!

  Al wat in de grond of laag aan de grond groeit en bij voorkeur ook nog eens een rode kleur heeft (de kleur van de wortelchakra). Ideaal is dan bijvoorbeeld de banale wortel, zoete aardappel, radijs en aardbei.

 5. doe aan yoga

  Yoga helpt je om naar binnen te keren. Je start bij de adem en wanneer je de kunst der ademen beheerst, zal je je geest kunnen beheersen. Wanneer we onze geest beheersen, gaan we niet zo snel meer afdwalen van onze essentie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s