Weer in evenwicht na een Ayurvedische massage

We raken allemaal het Noorden wel eens kwijt. Of we trappen allemaal wel eens naast de pedalen. Of we lopen onszelf allemaal wel eens voorbij. Of we nemen allemaal wel eens teveel hooi op ons vork.

Klinken al deze uitdrukkingen je bekend in de oren? Mij wel hoor! Ik heb ze één voor één wel eens gebruikt. Na elke keer denk ik dan verstandiger en gewapend te zijn tegen een volgende uitdaging. Maar elke keer opnieuw laat ik me vangen. Alleen vermindert de frequentie en verlengt de tijd tussen deze momenten gelukkig keer op keer.

UIT EVENWICHT

Hoe ontstaat een onevenwicht?

Een onevenwicht kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ingrijpende gebeurtenis, een grote verandering in je leven of een aanhoudende zware situatie. Je wordt opeens losgetrokken uit die comfortzone of je raakt geleidelijk aan de verbinding kwijt met je omgeving en met jezelf.

Hoe uit een onevenwicht zich?

Dat kan op verschillende manieren (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel): vermoeidheid, emotionele uitbarstingen, darmklachten, hoofdpijn, verminderde concentratie, verminderde levenslust, twijfel, jezelf afgesloten voelen van de maatschappij,…

Elk individu is anders en een onevenwicht zal bij de ene sneller een impact hebben dan bij de ander. Het hangt er van af hoe goed je gewapend bent.

HET EVENWICHT HERSTELLEN

Afhankelijk wat jouw klacht is en diens oorzaak, zal je andere maatregelen moeten nemen om jouw evenwicht te herstellen. Dit is maatwerk, dus een gepaste opsomming voor elk probleem is hier niet aangewezen. Je kan jouw onevenwicht steeds met je yoga docent en indien de klacht ernstig is, best met je huisarts bespreken.

AYURVEDA

Ayurveda is een Indiase natuurlijke geneeskunst, die er van uit gaat dat je jezelf kan helen van binnenuit, door je voeding. Dus niet zoals wij Westerlingen doen en grijpen naar medicijnen om de syptomen de kop in te drukken, maar werkelijk van binnenuit de oorzaak aanpakken.

In India gaat men bij een ongemak eerst naar zijn yogameester, vervolgens naar een Ayuvedische arts en ten slotte – indien de situatie ernstig is en antibiotica of chirurgie vereist zijn – naar een Westerse arts of ziekenhuis.

Binnen Ayurveda en yoga – deze gaan hand in hand – gelooft men dat ons lichaam uit de 5 elementen bestaat (zie artikel Chakra’s en zo…). Afhankelijk welke elementen dominant aanwezig zijn, zal er in jouw lichaam één bepaalde dosha dominant zijn. Deze dosha, of combinatie van elementen, kan ook uit evenwicht geraken. Met behulp van Ayurvedische behandelingen of je voeding kan je deze weer in balans brengen.

ABHYANGA

Abhyanga is een complete lichaamsmassage en onderdeel van de preventieve Ayurvedische geneeskunde. Omdat ik na terugkeer uit het buitenland uit evenwicht was, ben ik deze gaan uittesten bij Sophie van WellnessOase Namaste.

Deze massagevorm verschilt van de traditionele massage, omdat deze helemaal afgestemd is op jouw noden. Voor aanvang, wordt er door bevraging en de reuktest (je mag enkele essentiële olieën opsnuiven en degene waarop je reageert wordt gebruikt) vastgesteld welke dosha (consistentie van je lichaam – combinatie van dominante elementen) er bij jou uit evenwicht is.

Vervolgens leg je je op de behandeltafel neer en kan het genot beginnen! Tijdens de massage wordt de verbinding tussen masseur/masseuse en cliënt in stand gehouden, om zo de energie stromende te houden. De behendinge massagehanden wisselen in druk en snelheid af: stevig & zacht – snel & traag – afwisselende massagegrepen. Hierdoor worden jouw energie- en marmapunten, die in verbinding staan met het zenuw- en lymfestelse, alsook de bloedbanen, gestimuleerd.

Dit heeft als effect dat niet enkel het afvoerproces van afvalstoffen in gang wordt gezet, maar het kent ook een geneeskrachtige werking voor kwalen en ongemakken als:

  • vermoeidheid en slapeloosheid
  • stress verlangend en verlichtend bij burn-out
  • helpt bij hoofdpijn, een verstoorde spijsvertering
  • verhoogt de  immuniteit
  • brent verlichting bij spier-, rug- en nekpijn

Maar laten we het meest belangrijke zeker niet vergeten: het is ook enorm ontspannend! Je voelt je als herboren en helemaal licht, omdat nét die zaken aangepakt werden, waar je je soms niet eens van bewust bent dat ze meespelen….

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s