zelfzorg

Als full time reiziger, zonder een eigen plek te hebben, was het vaak een uitdaging om in balans te blijven. Steeds onderweg, ter plaatse voor enkele weken of maanden en slechts korte bezoeken aan de familie en vrienden in België. Een best vermoeiende levensstijl als je geen thuis hebt om weer tot rust te komen en je weer op te laden. Wat 2 jaar geleden begon als reizen voor mijn plezier, waaronder een wereldreis van 1 jaar, is nu uitgedraaid naar grotendeels reizen voor mijn beroep.

THUISKOMEN

Thuiskomen is er term die ik niet letterlijk meer neem. Ik heb mijn “thuis” meer dan 2 jaren geleden opgegeven om de wereld te gaan ontdekken. Deze wereldreis en yoga brachten verandering in mijn denken en mijn visie op het leven. Na min of meer 2 jaren onderweg te zijn – met kleine onderbrekingen – was ik het thuisgevoel helemaal verloren geraakt. Gelukkig kan ik dat gevoel heden opnieuw koesteren en keer ik met liefde voor al wat ik gemist heb terug.

Intussen heb ik geleerd om dat thuisgevoel te vinden bij mezelf. Want ik ben altijd onderweg met mezelf, dat is een constante en een zekerheid. Al het overige was lange tijd onzeker en slechts tijdelijk. Thuiskomen bij mezelf gebeurde ook niet overnacht; het was een lange weg met hobbels en bobbels. Vooral mijn verblijf in Azië heeft mij wijsheid en middelen gebracht om dat thuisgevoel niet extern te gaan zoeken, maar het binnenin te vinden bij mezelf.

YOGA en MEDITATIE

Na een eerste ontmoeting met yoga op Aruba, begon ik al snel een verandering te merken in de manier hoe ik met dagelijkse taken en tegenslagen omging. Alles ging vlotter en met minder drama wanneer ik de dag startte met yoga. Al snel werd dat een bijna dagelijkse beoefening, al was het maar voor 15 minuten.

Tijdens mijn wereldreis, was de yogamat degene die me weer in het hier en nu bracht, die me bewust maakte van mezelf, mijn omgeving en de mensen rondom. Ik beoefende yoga in Colombia, Peru, Singapore, Maleisië, Thailand, Java, Bali, Sri Lanka en sloot die periode af met een yoga opleiding in India.

Op Java heeft een 10-daagse Vipassana meditatie retraite mij veel zelfkennis en inzichten gebracht. Ik startte geladen en eindigde (ver)licht. Tijdens deze retraite heb ik vooral leren voelen en luisteren naar mijn lichaam. Wanneer we druk bezig zijn en altijd maar hollen, nemen we zelden de tijd om in stilte naar onszelf en onze lichaamssignalen te luisteren. Is werkelijk zo dat we enkel in de stilte de wijsheid en antwoorden vinden.

Wanneer ik dus voel dat ik even ontwricht ben – en dat komt regelmatig wel eens voor – rol ik mijn yogamat uit en brengt deze verlichting. Of ik dit vind door yoga beoefening (fysiek of m.b.v. ademhalingstechnieken) of meditatie, hangt van de situatie af. Ik geef mijn lichaam steeds dat wat het vraagt. Het mooie eraan is dat je dat overal en altijd kan doen. Er zijn geen beperkingen, tenzij jezelf en je gedachten.

RITUELEN

Wat voor mij ook helpt om mijn evenwicht te bewaren, is het instellen van rituelen. Dat hoeft daarom niet steeds mijn yoga beoefening te zijn. Eén van mijn favoriete rituelen is het ontbijt. En daar neem ik graag mijn tijd voor: starten met een koffie, brood met kaas of yoghurt met vers fruit, noten, zaden en superfoods. Ik neem daarbij ook graag de tijd om de Happinez of Flow te lezen en inspiratie te vinden. Een muziekje op de achtergrond –  piano, jazz of Franse chansons – maakt het plaatje compleet.

Ik merk dat ik voor elke maaltijd ook steeds naar mijn lichaam moet luisteren en het pas voeding geven wanneer het erom vraagt. Wanneer ik in België, tijdens mijn kantoorbaan, genoodzaakt was om tijdens de voorgeschreven tijden te ontbijten, lunchen en dineren – raakte mijn spijsvertering en daarbij ook ik, uit balans.

LEVEN VANUIT GEVOEL

Luisteren naar mijn lichaam gaat verder dan alleen maar het hongergevoel stillen. Ik merk dat ik mijn evenwicht op alle niveaus – fysiek, mentaal en spiritueel – enkel kan behouden als ik leef vanuit mijn gevoel. Ik volg daarbij mijn hart en mijn buikgevoel.

Wanneer iets niet goed aanvoelt, geforceerd of enkel vanuit verplichting of sociale druk, dan doe ik het niet. Vroeger wrong ik mezelf in bochten om het toch maar te doen en te voldoen aan verwachtingen, tegen beter weten in. Het voelde aanvankelijk als “egoïsme” om enkel aan mezelf te denken. Ik heb nu geleerd dat dit niet egoïstisch is, maar zelfs noodzakelijk. Je bent het jezelf verschuldigd om jezelf als prioriteit te zien en voor jezelf te kiezen vanuit zelfzorg en eigenliefde.

Je kan ook maar voor anderen goed zorgen, wanneer je ook goed voor jezelf zorgt. Je kan anderen ook alleen maar gelukkig maken, wanneer jij zelf gelukkig bent. Je straalt uit wat er binnenin jezelf zit. Dus zorg dat wat je uitstraalt, datgene is wat jezelf en je ziel ook voedt.

UITDAGINGEN

Externe invloeden, onverwachte gebeurtenissen, verandering van klimaat en voeding en stress, brengen mij regelmatig uit evenwicht. Het leven en het evenwicht zijn geen constante.

Je hiervan bewust zijn, een onevenwicht detecteren en deze aanvaarden, is volgens mij de eerste stap om het evenwicht opnieuw te herstellen. Tegengestelde krachten. Yin en Yang. Het goede in het kwade en het kwade in het goede. Je hebt beide nodig, want alles is steeds tijdelijk en in verandering. Niets is constant of permanent, enkel deze wijsheid.

Weten is één ding, het omzetten in praktijk is een andere. Want ook wij zijn steeds in beweging en we hebben vluchtige gedachten en gevoelens. Soms raken we verstrikt in een sneltempo en vergeten we te vertragen. Maar die vertraging is nodig. Rust wordt ondergewaardeerd. Enkel wanner we de tijd nemen om de aandacht naar binnen te keren en objectief trachten te observeren, kunnen we bewust worden van onze toestand. Na bewustzijn, dient er aanvaarding te zijn. Wanneer we vechten tegen een gedachte of gevoel, wordt die alleen maar groter en sterker. Door die net te aanvaarden, die ruimte te geven en te omarmen, zal die aan kracht afnemen en verdwijnen. Zo ook met onevenwichten. Besef dat die er is, geef die ruimte en tijd, zorg dan voor tegengewicht om het op te heffen. En al dit vanuit je eigen gevoel. Want enkel jij weet wat jij en je lichaam nodig hebben.

Ik weet dit voor mezelf, ik kan jou de beste theoretische raad geven, maar omzetten naar praktijk voor mezelf is soms op zich al een uitdaging. En ook dat heb ik leren aanvaarden, want ook ik ben een mens. Maar gelukkig ben ik getransformeerd van een human DOING naar een human BEING. Ik heb gewoon leren zijn. En leren aanvaarden dat dat vaak al genoeg is. En die kennis, herstelt vaak voor een groot deel mijn onevenwicht.

En wanneer niets van al dit lukt, dan trek ik me even terug in een yoga of meditatie retraite en ontdoe mezelf van alle externe prikkels en invloeden. Omdat ik zelf de kracht hiervan ben gaan inzien, ben ik zelf dergelijke reizen beginnen organiseren.

Ik nodig je uit om deze denkoefening voor jezelf te maken – wat betekent voor  jou “thuiskomen”? Breng rituelen tot stand en maak van jouw lichaam een tempel van aanbidding. Breng het af en toe een offer in de vorm van zelfzorg, een traktatie, een massage, yoga, een reisje,… wat jouw hartje op dat moment begeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *