Oktober – Pink Ribbon – €1 tegen borstkanker

Kennen jullie ze nog, de roze lintjes? Vorig jaar konden jullie ze op verschillende locaties vinden. Dit jaar opnieuw!

OKTOBER – borstkankermaand

Het is altijd #vervanmijnbedshow, tot je moeder opeens de diagnose krijgt! Met dankbaarheid, opluchting maar zonder verdriet, kan ik er nu over schrijven. Het is ooit anders geweest: boosheid, onbegrip, verdiet en machteloosheid – waren maar enkele van de gevoelens die door me heen raasden 6 jaren geleden.

Ik herinner het me nog als de dag van vandaag. Ik was – in oktober – op surfkamp in Frankrijk toen mama me belde met het nieuws dat ze naar de dokter ging met een pijnlijke borst. Iets dat eerst op een ontsteking leek, bleek later een kwaadaardige tumor te zijn. De grond onder onze voeten zakte weg toen we een week later, samen in de spreekzaal van het UZ Leuven het verdict te horen kregen.

Daarom dat ook voor mij oktober een herdenkingsmaand is, om stil te staan.

HARDE CIJFERS

Ik ben dankbaar dat mama genezen is (ik klop hout!), maar vele andere vrouwen kunnen niet van geluk spreken. De cijfers zijn onrustwekkend:

 • In België worden jaarlijks ongeveer 10 500 nieuwe gevallen van borstkanker geregistreerd
 • Jaarlijks overlijden meer dan 2 300 mensen aan borstkanker
 • Ongeveer één vrouw op negen zal borstkanker krijgen voor de leeftijd van 75 jaar
 • Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.
 • 75% van de borstkankers doen zich voor na de leeftijd van 50 jaar
  (bron http://www.kanker.be)
 • doe regelmatig aan zelfonderzoek (in de douche, bij het insmeren,..)
 • laat je jaarlijks controleren bij de huisarts of gynaecoloog
 • leef gezond

ZWARE LIJDENSWEG

(Borst)kankerpatiënten leggen een zware weg af, fysiek, mentaal en emotioneel.

Behalve de zware behandelingen (bestraling en chemotherapie), met alle bijhorende bijwerkingen, is het ook een harde pil om te slikken emotioneel en mentaal. Ze zitten met zoveel vragen, onduidelijkheid, onzerkerheid, boosheid, verdriet,…gelukkig is er hoop en een hele gemeenschap die voor hen klaarstaat!

Zo worden tal van intiatieven georganiseerd om vrouwen te sensibiliseren en hen vroegtijdig op controle te laten gaan. Bewustwording is een eerste stap vooruit. Proactief een gezonde levensstijl aannemen en goed voor jezelf zorgen, is de volgende. Eens het een niet-zo-ver-van-mijn-bed-show wordt, kan je steun zoeken bij verschillende hulp- en praatgroepen. Patiënten trekken zich ook aan elkaar op. Nieuwe vriendschappen ontstaan. Zo heeft mama er een nieuwe vriendin bij. Jaarlijks spreken ze ongeveer tweejaarlijks af en bellen ze af en toe. Ik vind het hartverwarmend.

ACTIES

De strijk tegen kanker kan heel duur zijn. Patiënten worden in vele opzichten zo goed mogelijk ondersteund. Think Pink zet jaarlijks verschillende acties op, om geld in te zamelen t.v.v. het onderzoek of t.v.v. patiënten.

Eén van de gekende gevolgen van chemotherapie, is het haarverlies. Voor vele vrouwen is dat een enorme klap voor hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Behalve het verlies van een stuk vrouwelijkheid bij amputaties van borsten, komt er nog eens bij dat ze vaak ook hun mooie (lange) haren verliezen. Vele patiënten schaffen een pruik aan. De kosten van een mooi en natuurlijk ogende pruik kunnen snel oplopen tot enkele honderden euro’s.

 • Pink Ribbons – de roze lintjes: op verschillende locaties zal je de roze bakjes zien staan op de toonbank. Voor €1 kan je een roze lintje aankopen en zo het onderzoek naar borstkanker steunen
 • Geef om Haar – doneer je lange staart: dit fonds helpt patiënten die het financieel moeilijk hebben en komt tussen in de kost voor de aanschaf van een pruik. Om de kosten van een pruik ook laag te houden, werken zij met gedoneerd haar. Ik ben nog even aan het sparen om zelf mijn lange staart te doneren. Die moet namelijk lang genoeg zijn om bruikbaar te zijn.

WAAR KAN JE EEN LINTJE KOPEN?

Ik ben de lintjes aan het verdelen over verschillende locaties of ik loop er zelf mee rond.

Hier kan je alvast met zekerheid een lintjesbox vinden:

 • STUDIO STIL YOGA, Lange Heistraat 31, Mechelen
 • bij Adriana – info@adyogini.com – 0491/36.48.23

Begin november tel ik de opbrengst en stort ik het door aan Think Pink!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s