een volle maan trotseren

De aarde bestaat ongeveer evenveel uit water als de mens. De maan beweegt oceanen, eb en vloed, een cyclische stroming,… En wat gebeurt er met de mens?

Wij bestaan namelijk ook uit ca. 70% uit water. Hoe ervaren wij de invloed van de maan in ons lichaam en geest? Voor ieder is dat anders. Er wordt gezegd dat vrouwen nog meer in verbinding zouden staan met de maan. De maan heeft een verzachtende, kalmerende, vrouwelijke energie.

In yoga wordt onze linkerzijde, onze gevoelskant, geassocieerd met de maan. Zou de maan dan ook niet vooral op onze gevoelens een invloed uitoefenen? Maar hoe zou zich dat manifesteren? Dat verschilt voor eenieder. De één slaapt slechts tijdens een volle maan, de ander ligt helemaal in de knoop met zichzelf,..en zo vindt je op forum tal van reacties van mensen rond deze tijd in de maancyclus.

HOE KAN JE DE KRACHT VAN DE VOLLE MAAN IN JOUW VOORDEEL GEBRUIKEN?

Een volle maan kan je helpen met het ordenen van gevoelens, deze tot uiting brengen en meer duidelijkheid scheppen. De kracht van de volle maan stimuleert ook “loslaten”. Dus al wat aan de oppervlakte komt, dienen wij een plekje te geven. Door het in een vakje te stoppen, kunnen we het ook opbergen. Het kan ook zijn dat we voor deze laatste stap nog niet klaar zijn. Dan volstaat het om, wat er ook de kop komt opsteken, te benoemen. Door het te benoemen, erkennen  we diens aanwezigheid. Na erkenning volgt aanvaarding. Dit laatste is noodzakelijk om verder te gaan.

Zo kan je stapje per stapje, elke maand de volle maan gebruiken voor innerlijke reflectie. En elke maan(d) opnieuw komen we een stapje dichter bij de bevrijding.

HOE PAK JE DIT PRAKTISCH AAN?

Ik vind het fijn om van dit moment een ritueel te maken. In een hoekje van een kamer, waar rust heerst en waar ik ongestoord de tijd voor mezelf kan nemen, leg ik al mijn benodigdheden klaar om dit tot een soort ceremonie te herleiden.

WAT GEBRUIK IK?

 • mijn open geest en hart
 • mijn yogamat
 • wierook en kaarsjes
 • een mantra (op youtube vind je tal van mantras, kies eentje die bij je binnenkomt)
 • pen en papier
 • een vuurvaste kom
 • de 4 elementen (lucht, vuur, aarde en water)

HOE BEGIN IK?

 • ik steek de wierook en kaarsjes in brand
 • ik zet mijn favoriete mantra op (voor heling en bescherming tegen negativiteit)
 • ik start met een korte mediatie om me te aarden en de verbinding tot stand te brengen met de aarde (via mijn staartbeen en de symbolische wortels naar het middelpunt van de aarde) en met het universum (via de kruin van mijn hoofd, die zich openzet om zo de universele energie, inzichten en liefde te ontvangen)
 • ik voer enkele maangroeten uit (chandra namaskara – check even online/youtube, ik licht dit later met behulp van een filmpje uit, in een later blogbericht)
 • ik doe weer een korte meditatie waarbij ik diep in mijn hart verbinding probeer te maken met de maan en de kracht vraag om goed te kunnen voelen. Ik richt mijn aandacht vervolgens van mijn hart, naar mijn derde oog (gebied tussen de wenkbrauwen) en ik vraag om inzichten. Dat mijn derde oog, het alziend oog, mijn intuïtie, alles te zien krijgt wat voor mij nog in een sluier van onwetendheid is gehuld.
 • Ik neem pen en papier en ik begin op te schrijven wat er in me op komt. Ik schrijf vooral de zaken op die op me wegen, die me beperkten te zijn wie ik ben, waar ik vanaf wil. De lijst kan kort of lang zijn. Er kunnen slechte gewoonten op staan, bepaalde gedachten of gevoelens of mensen.
 • Ik neem een vuurvaste kom, mijn beschreven papier en ik maak vuur. Ik steek mijn papier aan en ik verbrand al wat ik kwijt wil. Hierbij word ik geholden door de elementen lucht en vuur, want zonder lucht is er geen vuur. Het opgebrande papier verandert in stof, aarde. Ik gooi de assen uit in de tuin en geef het terug aan de aarde. Ik was mijn handen om me te zuiveren.
 • Ik doe weer een korte meditatie en probeer me te concentreren op de ruimte die ik in mezelf gecreëerd heb, door bepaalde zaken van me af te zetten, los te laten. Ik heb mezelf bevrijdt van een last en nu is er ruimte om die weer op te vullen met meer liefde. Er is nu ruimte voor iets nieuws.

Je kan dit ritueel naar believen aanpassen en elementen weglaten of toevoegen. Denk eraan: het is jouw ritueel of ceremonie. Maak er iets heiligs van, iets intiem en kwetsbaar. Deel het met je geliefden, je beste vriend of vriendin. Dit schept een krachtige band. Ik doe hier soms workshops rond, waarbij we in groep (vrijblijvend) onze loslaat-intentie kracht bijzetten door te delen. Hierdoor externaliseer je jouw topic nog meer en creëer je een soort sociale druk (die we normaal niet graag voelen, maar die we nu in ons voordeel gaan gebruiken) om actief aan loslaten te doen.

Ik nodig je uit om vanavond even de tijd te nemen om naar de prachtige grote maan te kijken. Kijk, voorbij wat je ogen zien, vol verwondering en voel. Dat vooral.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *