flow. stromen in het leven.

Flow. Wat een mooi woord. Het vloeit zo uit je mond. Heel zacht en aardig, op een natuurlijke wijze.

WAT IS FLOW?

De Flow is een mindful magazine, dat ik heel graag lees. Flow kan een yogaflow zijn, waarbij je harmonieus vloeit van de ene houding naar de andere. Maar dit bedoel ik hier niet…

Ik ben een heel inspirerend boek aan het lezen dat deze naam draagt:

flow
DE NATUUR ALS REMEDIE TEGEN STRESS

door Michel Baenkens

In het boek wordt flow als volgt omschreven: “flow is de stroming van energie; het is de beweging; de verandering die alles mogelijk maakt. Het gevoel van flow krijg je wanneer je al je zintuigen bewust gebruikt (mindfulness) en je gedachten achterwege laat. Je ervaart het ook wanneer je de rust in de natuur opzoekt.”

En dat laatste doen wij volgens mij te weinig. We zitten vaak tussen 4 muren en raken ontvreemd van onze ware aard. Wij zijn ooit wezens geweest die in en met de natuur leefden, maar dat hebben we lang achter ons gelaten. Heden zijn we vergeten hoe de natuur ons kan helpen om weer in evenwicht te komen, wanneer we dat even kwijt zijn. Denk er maar eens aan welk effect een stevige wandeling in de natuur op je heeft; lichamelijk, emotioneel en mentaal.

ALLES IS IN BEWEGING

Panta Rhei, Tao, Prana, Chi,..

Wanneer je naar de natuur kijkt, merk je dat deze nooit stilstaat, alles is steeds in beweging en in verandering. Seizoenen volgen elkaar op, de maan volgt de zon op, na regen komt zonneschijnt en zo kan ik nog even doorgaan.

Actie-reactie & oorzaak-gevolg.

De mens zit ook vol energie en dat stroomt. Denk maar aan de adem, het bloed, je hart. Die zijn ook steeds in beweging. Maar ieder van ons is uniek en ervaart die energiestroom ook anders. En zoals ook in de natuur, alles in beweging is en een actie een reactie tot gevolg heeft, zo is dat ook in ons lichaam. We kunnen niet verwachten dat een verandering in temperatuur bijvoorbeeld geen invloed op ons heeft, al is het nu fysiek, emotioneel of mentaal. Elke verandering, ook in onze gedachten en gevoelens hebben een weerslag. Vaak is die weerslag een fysieke reactie van het lichaam.

Het boek spreekt ook over hoe de mens zijn cultuur gecreëerd heeft en hoe die cultuur gebaseerd is op eigendom, bezit van elementen die de natuur ons schenkt. Opeens beginnen wij ons zaken toe te eigenen, het ritme waarop we stromen te versnellen, want ja…time is money en “genoeg” bestaat niet.  Het moet altijd maar beter en meer zijn. Des te meer raken wij dus ik een versnelling terecht, of wij het nu bewust merken of niet. Iets wat eigen is aan cultuur, maar vreemd aan de natuur is: het ego. Ga maar eens het bos of de bergen in. Op zo’n moment voel je je klein en heb je ontzag voor de natuur. Het ego verdwijnt in de natuur want in de natuur kan je jezelf niets toeëigenen, alles is er voor iedereen. In de natuur is iedereen gelijk.

Die cultuur die wij dus gecreëerd hebben en maakt dat wij té snel leven, zorgt er voor dat wat ik eerder benoemde als “de weerslag op het fysieke lichaam”, ongemerkt aan ons voorbij gaat. Wij merken simpelweg niet op wanneer ons lichaam reageert, tenzij het acuut wordt. Waarom? Door die snelheid en gebrek aan stilte en rust. We raken op den duur ook vervreemd van ons eigen lichaam. We stoppen met voelen want we leven in ons hoofd…

Laat ons afdalen uit ons hoofd en weer naar onze kern gaan en leven vanuit het hart. en voelen. Heel veel voelen.

flow_boek

Je kan het boek online aankopen bij bol.com of eens naar een Oxfam boekenwinkel gaan. Ik ga altijd eerst bij Oxfan kijken of ze mijn begeerde boek niet hebben, alvorens deze nieuw aan te schaffen. #reclycling #ietseentweedelevengeven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *