een eigen yogamat – waarom en welke?

Ik zie regelmatig nieuwe gezichten in de yogales verschijnen, met of zonder yogamat. Wie zich online inschreef en las dat ze een yogamat best meebrachten, ging vaak nog snel snel een yogamat kopen bij Action of dergelijke. Niets mis met Action, maar wel met hun matjes…

Wanneer mijn leerlingen advies komen vragen over de kwaliteiten van een yogamat, geef ik hen meestal enkele tips mee. Na wat grondiger onderzoek, zet ik graag op een rijtje waar je best op let wanneer je een eigen yogamat wil aanschaffen.

Maar eerst en vooral, wil ik graag een andere vraag beantwoorden.

WAAROM SCHAF JE BEST EEN EIGEN YOGAMAT AAN?

 1. HYGIËNE
  Wie tijdens de laatste yogales aanwezig was, zal het wel gevoeld hebben: we zweten af en toe wel eens op de mat en door wrijving met de mat laten we hier en daar huidcellen achter. Je eigen matje hebben is dan gewoon fijner.
 2. COMFORT
  Wanneer je je eigen mat aanschaft, dan kies jij zelf wel materiaal je aangenaam vindt, in functie van jouw voorkeuren. De ene heeft graag wat dikker of zachter, de andere houdt eerder van stabiliteit en kiest voor een dunnere mat van stroever materiaal.
 3. ALTIJD BINNEN HANDBEREIK
  Misschien hebben enkele onder jullie al wel eens een yogales online gevolgd, tijdens een van mijn live lessen op de Facebook pagina of gewoon op YouTube. Het is dan fijn om een matje thuis te hebben liggen. Heerlijk is het ook om ’s morgens vanuit je bed op de mat te rollen en enkele zonnegroeten uit te voeren om je stijve spieren weer soepel te maken.

WAAR LET JE BEST OP BIJ DE AANKOOP VAN EEN YOGAMAT?

 1. DIKTE
  Wie al enkele malen yoga beoefend heeft op de matjes van Action heeft het al wel in zijn knieën of polsen gevoeld: dunne matjes geven niet voldoende steun! Omdat we yoga meestal op een harde ondergrond beoefenen (in de yogastudio, -zaal of zelfs thuis), hebben we voldoende ondersteuning nodig om onze gewrichten niet te belasten en voor ons eigen comfort. Je kiest best een mat met een dikte tussen 4 en 6mm. Ikzelf geef de voorkeur aan minimaal 5mm en mijn favoriete mat heeft zelfs een dikte van 6mm. Ik werk vaak op mijn polsen en vind het dan aangenaam om voldoende ondersteuning en veerkracht te hebben. En gewoon ook omdat het veel lekkerder ligt tijdens savasana!
 2. MATERIAAL
  Het materiaal is van belang voor de grip en de duurzaamheid. Tijdens ashtanga yoga, wanneer we onze lichaamstemperatuur opgedreven hebben, durven we al wel eens te zweten. Het is dan belangrijk dat je in je houding kan blijven, zonder weg te glijden.

  PVC: heeft een goede grip, geschikt voor alle yogastijlen, makkelijk schoon te maken met water en vetvrije zeep

  TPE: rubberachtig innovatief materiaal, maar met een soft touch, milieuvriendelijk, voldoende grip, maar absorbeert geen vocht, makkelijk schoon te maken

  RUBBER: stroever materiaal, indien natuurlijk rubber, heel milieubewust, heeft een zeer goede grip en voelt comfortabel aan, eenvoudig schoon te maken met water en azijn.

  De yogamatten die we in de yogastudio gebruiken zijn allemaal van vezelversterkt ftalaatvrij PVC en 4.5mm dikte.
 3. KLEUR
  Je zou kunnen denken: “waarom is de kleur nu belangrijk?!”
  Wel, kleuren kunnen ons ook in een bepaalde stemming brengen. Vele winkels, wachtzalen of therapieruimten zijn met specifieke kleuren gedecoreerd zodat het je in een bepaalde stemming brengt. Blauw is bijvoorbeeld een heel ontspannende kleur, rood is een intense kleur, groen straalt rust uit, paars spiritualiteit,…
  Lees hier meer over de invloed van kleuren op onze stemming.

Neem gerust een kijkje in onze webshop of kom eens langs in de yoga shop (best even een afspraak maken). Wij verkopen merken als ACAYA, Yogi & Yogini en Manduka.

Veel succes en plezier in het kiezen van jouw yogamat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *