meditatie – wat en hoe

Er heerst vaak nog onduidelijkheid over wat meditatie nu echt is. Velen denken dat mediteren betekent “aan niets denken en je hoofd leegmaken”. Nou, niet echt.

WAT IS MEDITATIE DAN WEL?

Je kan meditatie op verschillende manieren benaderen. Er zijn ook tal van soorten meditaties, die elk een andere invalshoek hebben. Vaak moet je enkele soorten uitproberen voor je degene vindt die bij jou past.

Ik zie meditatie als “bewust en met volle aandacht opgaan in je adem en je lichaam” ofwel “zijn in het hier en nu en die toestand aanvaarden”.

HOE START JE MET MEDITEREN?

Als beginner kan je starten met een mindfulnessoefening: je aandacht vestigen op één lichaamsdeel; de aandacht op die plek houden en terwijl je ademt, de veranderigen op die plek proberen te voelen. Het is een natuurlijk fenomeen dat je gedachten af en toe verdwalen en dat is oké. Op dat moment dien je ook mild te zijn voor jezelf, niet oordelen, aanvaarden dat je andere gedachten hebt. Van zodra je dit merkt, haal je je aandacht gewoon weer terug naar de gekozen plek.

Na regelmatige beoefening zal je merken dat het steeds makkelijker wordt om je aandacht op één plek te houden en bij je adem. Van zodra die concentratie geen moeite meer vergt, heet dat ‘meditatie’. Je komt als het ware in een toestand waarbij je overgaat van bewuste concentratie naar onbewuste concentratie.

Wanneer de grenzen helemaal vervagen en je het gevoel krijgt dat je één wordt met het object van je meditatie, dan heet dat verlichting. Er zijn slechts weinigen onder ons stervelingen, die die toestand bereiken. Dat is ook ons doel niet.

Als je het moeilijk vindt om je aandacht op één plaats te houden, kan je de bodyscan doen. Je start ofwel aan de kruin van je hoofd of bij je tenen. Heel zachtjes maar met volle aandacht, overloop je elke klein plekje op je lichaam en tracht je daarbij de veranderingen te voelen na elke ademhaling. Dit blijf je doen tot je helemaal het andere eind van je lichaam bereikt hebt. Verander dan van richting en doe de bodyscan opnieuw, met volle aandacht en blijf gerust even hangen op de plaatsen die wat meer aandacht vereisen. Dit kunnen je heupen, buik, borstkas, schouders of hoofd zijn,…afhankelijk wat er bij jou speelt op dat moment.

WAT KAN JE BEREIKEN MET MEDITATIE?

Dit zijn slechts enkele resultaten die je kan bekomen:

  • Je lichaam én geest ontspannen. Tijdens meditatie concentreer je je op je lichaam, op je adem of op een object. Je geeft je brein een taak, zodat deze niet kan wegdwalen naar de zaken die je bezighouden (dit zal ongetwijfeld af en toe wel gebeuren, maar oefen begrip en geduld uit, je kan je brein trainen)
  • Je leert je lichaam beter aanvoelen. We nemen zelden de tijd om in volledige stilte ons te concentreren op ons lichaam en te voelen wat er speelt. Tijdens meditatie zal je – na wat oefening – nieuwe sensaties gewaarworden in je lichaam.
  • Je leert om de dingen op een objectieve manier te zien. Je treedt als het ware uit je hoofd en bekijkt jouw dagelijkse problemen en dilemma’s met nieuwe ogen.
  • Je creativiteit en intuïtie worden aangescherpt.
  • Je leert jezelf wapenen tegen moeilijkheden. Wanneer je te maken krijgt met een moeilijke situatie zal je gemoedelijker kunnen reageren en raak je minder van slag.
  • Je leert te accepteren en dingen te laten zoals ze zijn, jezelf inclusief.

WAT IS MEDITATIE NIET?

Laten we dus even enkele misverstanden over meditatie de wereld uit helpen. Meditatie is NIET:

  • Je helemaal afsluiten van de wereld
  • Je hoofd leegmaken en nergens aan denken
  • Bidden of een bepaalde godheid vereren
  • Urenlang op een kussentje zitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *