jala neti – neus & sinussen detox

Het is officieel nog winter, maar ik voel dat de lente in aantocht is. Het blijft langer licht, het zonnetje houdt ons wat langer en vaker gezelschap. Zoals we in ons huis bij het begin van de lente een grote lenteschoonmaak houden, zo begin ik nu stilaan ook aan mijn grote schoonmaak. Vanbinnen. Want we reinigen onszelf dagelijks langs de buitenkant, maar hoe zit het met de binnenkant?

Een onderdeel van yoga zijn de shat kriyas of de 6 detox of zuiveringspraktijken. Deze voer je best uit alvorens met pranayama (ademhalingsoefeningen) en de asanas (lichamelijke yogabeoefing, de yogaposities) te starten. Van de 6 detox praktijken zijn er kiryas die je dagelijks, wekelijks, maandelijks of eerder seizoensgebonden kan uitvoeren.

De kriyas werden om 2 redenen in het leven geroepen. Ten eerste om onze 2 grote nadis of prana kanalen* “Ida & Pingala” te balanceren en ten tweede om onze 3 doshas** te balanceren. Zowel vanuit Yoga als Ayurvedisch standpunt, veroorzaakt een onevenwicht in onze nadis of onze doshas ongemakken en ziekten.


Ik ga het lichaam van boven naar onder volgen en de spits afbijten met het zuiveren van de sinusholten en de neus.

JALA NETI

Jala = water (er zijn ook andere varianten sutra neti: met een rubberen catheter – dughda neti: met melk – ghrta neti: met ghee)

WAT HEB JE HIERVOOR NODIG?

 • 500ml lauw water
  Het beste is om water op lichaamstemperatuur te gebruiken, 38 graden zou ideaal zijn
 • 1/2 theelepel zuiver, onbewerkt zeezout
  Ik gebruik roze himalayazout, gewoon keukenzout wordt afgeraden.
 • een neti pot
  Dat is een kannetje om het water in je neusgaten te laten lopen. Ik raad aan om te investeren in een duurzame neti pot en geen plastic te nemen. Tijdens mijn opleiding hebben wij een plastic potje gekregen, maar dat vind ik zelf niet erg duurzaam. Ik ga het zelf maar pas vervangen als deze versleten is uiteraard.
IMG_3705

WANNEER VOER JE JALA NETI BETER NIET UIT?

 • bij ontstekingen binnenin de neus
 • bij wondjes in de neus
 • wanneer je een bloedneus hebt
 • bij een recente operatie in de neus of een recente gebroken neus
 • bij stekende pijn in de sinussen
 • bij een te grote druk in de oren

VOOR WIE IS JALA NETI WEL AANGEWEZEN?

 • voor mensen die in de stad wonen en dagelijks vervuilde lucht inademen
 • voor mensen die in een vervuilde luchtomgeving of een stoffige ruimte werken
 • voor rokers
 • voor mensen die lijden aan hooikoorts, sinusitis, migraine, asthma, verkoudheid, lopende of verstopte  neus
 • bij regelmatige hoofdpijn
 • voor al wie zijn neus- en sinusholten zuiver wil houden

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN JALA NETI?

 • het helpt om bovengenoemde klachten te verminderen
 • het ondersteunt een dagelijkse hygiëne
 • het werkt verzachtend en verkoelend voor je hersenen en kan je rust brengen in je hoofd
 • het stimuleert de 6e chakra, het derde oog en hierbij verbetert het jouw (in)zicht

HOE FREQUENT MAG JE JALA NETI UITVOEREN?

Dat hangt af van de klachten en jouw eigen situatie. Jala neti is een veilige manier om de luchtwegen boven de keel zuiver te houden. Wie last heeft van bovengenoemde symptomen, mag jala neti dagelijks uitvoeren ’s ochtends of ’s avonds. Wanneer de klachten afnemen of wanneer je helemaal geen klachten hebt en dit preventief wil uitvoeren, volstaat het om eenmaal per week jala neti uit te voeren.

HOE VOER JE JALA NET UIT?

 • meet het water af op 500ml en verwarm het tot ongeveer 38 graden C
  Ik raad aan om het water op te warmen op het vuur en niet in de microgolf oven. De stralingen van de microgolf verandert de structuur van de moleculen van het water. Je wilt jezelf zuiveren, niet nog meer vergiftigen.
 • voeg een halve theelepet himalayazout toe en roer tot deze opgelost is
 • reinig jouw neti pot met warm (kokend) water om alle bacteriën te doden
 • vul de neti pot voor de reiniging van het eerste neusgat
 • ga boven de wastafel, de douche of het bad hangen
 • plaats de hals van de neti pot aan een van de neusgaten
  De keuze met welk neusgat je begint, hangt af van jouw klachten. Als één van jouw neugsgaten verstopt zit, start dan met degene die open is. Ik start zelf om één of andere reden steeds met mijn linkse neusgat te zuiveren (linkerkant = gevoelskant), waarbij ik de hals van de neti pot aan mijn rechter neusgat plaats
 • open je mond en begin te ademen door je mond
  Het is belangrijk om tijdens de reiniging te blijven ademen door de mond en dus de luchtpijp vrij te houden. Sluit je mond tussendoor niet of probeer niet te slikken. De eerste keer ga je misschien wel een beetje water in je mond voelen stromen of moet je een aantal keren proberen alvorens het ademen door de mond vlot lukt.
 • begin rustig de neti pot omhoog te brengen zodat het water in jouw neusgat stroomt
 • van zodra het water niet meer stroomt en er slechts nog maar druppels uit je neus komen, betekent dit dat de neti pot leeg is. Verwijder de neti pot, kom rechtop en snuit je neus eens goed.
 • hervul de neti pot en doe hetzelfde met je andere neusgat
 • na jala neti is het goed om een andere detox techniek uit te voeren om de neus vrij te maken van overgebleven water: kapalabati (deze wordt besproken in deel 3)
 • na afloop reinig je de neti pot opnieuw met kokend water en laat je deze omgekeerd drogen

Het is best mogelijk dat je nog een beetje water voelt zitten in je sinussen. Blijf dan je neus snuiten of hang even ondersteboven en beweeg je hoofd heen en weer. Het overgebleven water komt er heus wel uit.