durf te vragen

Wat je jezelf zoal kan afvragen als je nog niet bekend bent met yoga of nog nooit yogales bij adYogini hebt gevolgd:

WAT IS YOGA?

Het woord “yoga” betekent “eenheid”. Tijdens de yogales brengen we ons lichaam, onze adem en ons bewustzijn samen in elke houding. Dit maakt yoga anders dan alle andere vormen van beweging of sport.

Tijdens een yogales doen we vooral 1 ding: we ademen. en we blijven ademen doorheen de hele les, heel bewust en met volle aandacht voor de sensaties in ons lichaam. We nemen verschillende lichaamshoudingen aan, die in feite bedoeld zijn om het lichaam klaar te stomen om lange tijd in meditatie te zitten.

WAAROM ZOU IK YOGA BEOEFENEN?

Het effect dat yoga op ons lichaam en geest heeft is meervoudig:

♥ het maakt ons meer bewust van onszelf, van ons lichaam, van onze gevoelens. het brengt ons dichter bij onszelf.

♥ het maakt ons fitter: door yogabeoefening bouw je kracht en uithouding op en word je leniger (dit is geen voorwaarde om yoga te kunnen beoefenen, maar een resultaat van een regelmatige beoefening)

♥ het brengt rust in onze geest. het ultieme doel van yoga is om de fluctuaties van de geest te verminderen of m.a.w. om rust in de bovenkamer te brengen. dit doen we met behulp van onze adem. een rustige, diepe, natuurlijke adem helpt om de geest tot rust te brengen. door ons lichaam fitter te maken, wordt onze longcapaciteit en de kwaliteit van onze adem verbeterd. hierdoor kunnen we beter ademen en hebben we meer controle over onze geest.

VOOR WIE IS YOGA?

Yoga is voor iedereen. Als je kan ademen en je aandacht voor een uur bij jezelf kan houden, kan je yoga in groep beoefenen.

Heb je bepaalde beperkingen, pijn, een medische toestand, een recente operatie achter de rug of ben je zwanger? Laat dit even op voorhand weten, zodat we je kunnen adviseren of je al dan niet in de groepsles kan deelnemen. De ashtanga lessen kunnen nogal pittig zijn…in sommige gevallen is een rustigere yogastijl  of oefeningen op maat meer aangewezen.

IK BEN NIET LENIG, KAN IK TOCH MEEDOEN?

Jazeker. Je hoeft niet lenig te zijn om yoga te beoefenen. De belangrijkste regel in yoga is: luister naar je lichaam, heb respect voor je grenzen en wees mild en lief voor jezelf. Forceer je dus niet, maar doe wat je kan. Niemand komt naar de yogales om over jouw niveau te oordelen. Iedereen is ooit als een beginner begonnen en heeft in jouw schoenen gestaan. Vergelijk je dus in geen geval met anderen, maar blijf bij jezelf.

MOET IK ME INSCHRIJVEN VOOR EEN YOGALES?

Graag. De yogazaal in Aarschot is niet zo groot, waardoor we een maximum capaciteit van 16 personen hebben. Het gebeurt niet vaak dat er geen plaats is, maar af en toe kan het wel eens gezellig worden en kan je je buur bijna aanraken. We vragen daarom om op voorhand in te schrijven, via de online lessenrooster, maar ook om tijdig te annuleren en je weer uit te schrijven wanneer je niet kan komen. Zodoende kan iemand anders jouw plaats innemen, mocht de les volzet zijn.

Schrijf je in voor een les, annuleer je niet en kom je niet opdagen? Dan kunnen wij jou betaalde beurt niet terugbetalen. Wij hanteren een algemene regel om max 4u voor de les te annuleren, zodat iemand anders jouw plek nog kan innemen.

MAG IK BINNEN IN DE LES ALS IK NIET INGESCHREVEN HEB?

Jazeker. Als er plaats is in de zaal, mag je altijd meedoen. Het kan gebeuren dat je vergeet in te schrijven of je dacht dat je het niet zou halen, maar het lukt je nog net wel! Wie yoga wil beoefenen, zeggen we geen “nee” tegen. Laat dit je dus niet tegenhouden en kom gewoon naar de les.

Let wel, sinds Covid-19, is inschrijven verplicht m.b.t. contact tracing.

WAT ALS JULLIE DE LES ZELF ANNULEREN?

Wij hanteren een minimum van 4 deelnemers alvorens lessen doorgaan, zowel online als in de yogastudio. Indien wij niet voldoende inschrijvingen hebben, behouden wij het recht om de les te annuleren. De docent(e) kan alsnog zelf kiezen of ze de les wil geven voor minder dan 4 deelnemers, maar dat is een persoonlijke keuze.

Stel dat wij van onze kant de les om enige reden annuleren, dan verwittigen wij jou via sms ruim op voorhand én ontvang je een annulatie e-mail.

Indien jij de les online al betaalde, ontvang jij jouw beurt terug als tegoed. Je kan hiermee in een volgende les inschrijven. We betalen geen lessen terug, tenzij het speciale workshops of reeksen zijn, waardoor jij niet voldoende keuzemogelijkheden hebt om je tegoed op te gebruiken.

MAG IK ETEN VOOR EEN YOGALES?

Het is aangewezen om geen zware maaltijd te nuttigen 2u voor de yogales. Je eten kan namelijk in de weg zitten wanneer we twisten of kan je onwel maken tijdens de vele inversies.

WAT MOET IK MEEBRENGEN NAAR DE YOGALES?

Het is best dat je comfortabele kledij draagt, waar je voldoende bewegingsvrijheid in hebt. Verder is het om hygiënische redenen aangewezen om je eigen yogamat aan te schaffen, indien je vaker naar de les komt. Breng ook steeds een dekentje en water mee. Je kan dehydrateren, voldoende water drinken wordt aangeraden.

Leg het dekentje langs je yogamat bij het begin van de les. Op het einde, tijdens savasana, de relaxatiehouding, leg ik deze over je lichaam om je lekker warm te houden. Afhankelijk van de grootte van de groep, liggen we tussen 8 en 15min stil neer.

WORD IK AANGERAAKT TIJDENS DE YOGALES?

Tenzij jij het zelf aangeeft dat je dit niet wilt, word je mogelijks respectvol aangeraakt om je in je houding te corrigeren of om je in diepere ontspanning te brengen tijdens de relaxatie. Ik maak vaak gebruik van essentiële oliën en vermeld steeds welke ik ga gebruiken.

Wil je liever niet aangeraakt worden, laat dit duidelijk weten. Wij stimuleren het respecteren van de eigen grenzen.