over

Adriana Stan

het leven

°1985 – ooit economiste en marketeer in een ver verleden – altijd al van de zon gehouden en ook van gezond eten, bewegen en leren. maar vooral ambassadeur van het Leven.

Mijn leven verliep rustig, volgens een stramien dat velen kennen: studeren, een lief, werken, samenwonen,..tot 2010. Toen veranderde alles. Ik gaf op. Mijn lief, mijn werk, mijn woonplaats, want…ik was mezelf ergens onderweg verloren. Ik begon opnieuw, alleen, in een nieuwe baan, alleen, in een andere stad, niet weten waar het allemaal naartoe zou leiden.

Datzelfde jaar stond de wereld op zijn kop. Mama werd ziek. Kanker. Dichtbij-mijn-bed-show. De tijd stond stil. Maar het leven niet. Die ging door en ik leerde leven met angst. Soms moet er iets ergs gebeuren, zodat we kunnen ontwaken.

Ik ging anders leven, met meer oog voor de kleine dingen, genieten werd de leidraad. Nieuwsgierigheid en leergierigheid waren mijn gidsen. Ik probeerde nieuwe dingen, bezocht nieuwe plaatsen, leerde veel nieuwe mensen kennen. Ik ging reizen. Eerst veel en kort, dan lang en ver.

het reizen

In 2015 besloot ik de wijde wereld in te trekken en een jaar te reizen. Ontdekken, proeven, leren, voelen en gewoon…ZIJN.

Eén jaar, 2 continenten: Zuid-Amerika en Azië. Het avontuur begon op Aruba, Colombia en Peru volgden. De reis naar binnen startte in Singapore, via Malaysia, Thailand, Java, Bali, Sri Lanka en eindigde ten slotte in India.

In Aruba ontdekte ik de weldaad van yoga, in Java de kracht van meditatie, in Bali de heling van Reiki en tenslotte de wijsheid en yoga filosofie in India (Mysore) tijdens een 200h ashtanga yoga teacher training.

de yoga

Voor mij betekent yoga, kwetsbaar durven zijn. Jezelf aan jezelf laten zien, zonder schroom of schaamte. Yoga hielp me om mezelf beter te leren kennen, laag na laag, tot in de ruwe kern. Elke keer op de mat, krijg ik een spiegel voorgehouden. Ik zak uit mijn hoofd, in mijn hart. Ik leer voelen, ik leer erkennen en ik leer aanvaarden. Ook de minder mooie kantjes. Elke keer is het een oefening. De ene dag lukt beter dan de andere.

Ik blijf leren. Er valt zoveel te leren. Ik blijf les volgen, niet enkel geven.

Voor mij was ashtanga yoga geen bewuste keuze. Ik heb alle yogastijlen niet vergeleken en dan een keuze gemaakt. Het kwam op mijn pad, dus was het zo voorbestemd. En het klopt. Ashtanga yoga is veelzijdig, de focus ligt niet op 1 aspect, maar op 8. Elke dag kies ik het pad van de dag. Beoefen ik dagelijks yoga? JA. Zit ik dagelijks een uur op mijn yogamat? NEE, soms meer, soms helemaal niet. Maakt dit van mij een slechte yogini? Ik vind van niet. Elke dag voel je je anders, elke dag heb je iets anders nodig. Ik merk dat ik heden meer meditatie nodig heb dan de fysieke beoefening van de asanas. En dat is oké.

ashtanga yoga

Ashtanga yoga is een levensstijl, niet iets dat je een uurtje beoefent op je yogamat.

ASHTA = 8 ANGA = ledemaat

 1. yama

  Dit zijn onze sociale normen, hoe wij met anderen omgaan en hen behandelen.

 2. niyama

  Dit zijn onze innerlijke waarden, hoe we met onszelf omgaan.

 3. pratyahara

  Controle van de zintuigen. Discipline. Alles met mate.

 4. pranayama

  De kunst van het ademen. Ademhalingsoefeningen.

 5. asana

  De lichaamshoudingen tijdens de fysieke beoefening.

 6. dharana

  Concentratie. Bewust. Met gerichte aandacht. Mindfulness.

 7. dhyana

  Meditatie. Concentratie gaat over in meditatie wanneer je geen moeite meer moet doen om je te concentreren. Je komt in een toestand van bewustzijn, tussen wakker zijn en slapen.

 8. samadhi

  Wanneer je één wordt met het object van jouw meditatie. Verlichting. Nirvana. Buddha.